Borstvoedingsbeleid

Zorg rondom het geven van borstvoeding (borstvoedingsbeleid)

Kraamzorg t’ Geluksklavertje vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg van mij, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van mij verwachten?

 1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. ik geef informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken.
  Wist je bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die jouw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar!
  Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij je heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.
 2. Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan. Het harde werken zit er op. Jullie kunnen eindelijk kennis maken met jullie kleintje! ik zorg voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje
 3. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”.
  Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.
  Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:
  – de baby krijgt direct het colostrum ( eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking. Het zorgt ervoor dat je baby zijn eerste ontlasting (meconium) gemakkelijk kwijtraakt. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
  – De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.
 4. Je baby mag dag en nacht bij je blijven en ik geef uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Ik zal per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen Kraamzorg t’ Geluksklavertje hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl
 5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. Jouw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Ik zorg dat je tussendoor voldoende kunt rusten.
 6. Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met jullie verloskundige houd ik goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zal ik jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.
 7. Ik leg uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Ik zorg ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten.
 8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Ik sta in goede contacten met hen. Bij jullie thuiskomst zal ik indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden.
 9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. Ik adviseer daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doe ik dit door middel van een cupje of vinger-voeden.
 10. Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. ik geef je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.
 11. Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Ik raad je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.
  Wanneer je besluit om borstvoeding te geven, wil ik je graag begeleiden. Ik werk volgens de 5 standaarden van de borstvoeding. (Baby Friendly)
  Meer informatie over borstvoeding kun je vinden op:
 • www.lalecheleague.nl
 • www.borstvoeding.com
 • Flesvoeding
 • Ongeacht de voedingskeuze is het belangrijk om veel huid-op-huid contact te hebben met je kindje.

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven dan is kunstvoeding het alternatief. Je krijgt deskundige begeleiding en voorlichting over o.a. het veilig bereiden en geven van kunstvoeding, waarbij rekening gehouden wordt met de behoefte van de baby.